left

hengivenog abeidsvillig medet stort hjerte

right

opprinnelsen

Det er ikke godt å si hvor langt tilbake man skal for å finne opphavet til den italienske spinonen. En raggete og robust fuglehund fra Italia er nevnt i tekster allerede før vår tidsregning. Det finnes historiske avbildninger, skulpturer og relieffer som er til forveksling lik – uten at forbindelsen kan slås fast med sikkerhet. Forfatteren Selincourt beskriver i sin bok: Den perfekte jeger (1683), at den beste jakthunden som finnes er jaktgriffonen i Piedmont i Italia. Utover 1800-tallet var rasen kjent under en rekke lokale navn. Kynologen Delor tok for seg de forskjellige variantene og gav rasen navnet spinone i 1887. Han laget også den første moderne rasebeskrivelsen, som på de fleste punkter sammenfaller med dagens standard.

temperament

Spinonen er en tolerant, intelligent og vennlig hund med utpreget jaktlyst. Den har milde, nesten menneskelignende øyne - som passer til temperamentet. Med sitt rolige og omgjengelige gemytt er den en utmerket familiehund som kommer godt overens med andre kjæledyr. At den som oftest er både tålmodig og sta kan i gitte situasjoner være en frustrerende kombinasjon. Rasen er naturlig forsiktig, og kan bli engstelig dersom den ikke sosialiseres systematisk allerede fra den er valp. Arbeidet du legger ned i ungdomstiden vil du få igjen for senere. Den responderer godt på positive treningsmetoder. Både lek og mat er som regel effektivt. Spinonen trives ikke med å være for mye alene, og kan være ganske destruktiv i oppveksten.

Aktiviteter

Italiensk spinone er en stående fuglehund som trives best om den utfordres mentalt og fysisk i hverdagen

SPOR

Spinonen er utholdende med en god nese og trives godt med sporarbeid.

JAKT

Selv om spinonen ofte har allsidige jaktegenskaper er den først og fremst en stående fuglehund.

LYDIGHET

Du kommer langt med skryt og godbiter. Spinonen er lettlært og morsom å trene med.

Godt å vite

Er italiensk spinone rasen for deg? Det er viktig å sjekke hundens typiske egenskaper før du tar avgjørelsen.

icon

NYTTIGE LENKER

Det finnes begrenset med skriftlig informasjon om spinonen. Under ITALIENSK SPINONE i menyen finner du relevante lenker og artikler.
icon

TIPS OG TRIKS

Det er mye å tenke på når man skal anskaffe hund. I bloggen vil vi poste både generelle og rasetypiske tips til et liv med spinone.
icon

HVORFOR IKKE?

Det er mange gode grunner til å inkludere en italiensk spinone i familien. Pass på at du også setter deg inn i hvorfor den ikke er for alle.